korisne informacije

 

servisne informacije

UPOZNAJ SARAJEVO!

 

Sarajevo je glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine. Nalazi se na rijeci Miljacki, desnom pritoku Bosne, u istočnom dijelu sarajevsko-zeničke kotline. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, Sarajevo broji 275.524 stanovnika u četiri gradske opštine. Sarajevo je istaknuti kulturni centar u Jugoistočnoj Europi. Grad je poznat po svojoj tradicionalnoj kulturnoj i vjernoj raznolikosti, sa pripadnicima islama, pravoslavlja, judaizma i katolicizma. Zbog svoje duge i bogate povijesti i pripadnosti, vjerskih i kulturnih raznolikosti, Sarajevo nazivaju i "Jeruzalem Europe".

Klima

Klima u Sarajevu varira od umjereno kontinentalne do oštre planinske. Prosječna godišnja temperatura iznosi 9,5°C, a prosječna količina oborina je oko 900 mm. Najtopliji mjesec je avgust, a najhladniji januar. Najviše padavina je u septembru, dok je najmanje u januaru i martu. Četiri godišnja doba bilježe nagle prelaze, a nije neuobičajeno da vremenski uvjeti variraju više puta u toku dana. Najniža zabilježena temperatura je -26,4°C ( u januaru 1942.), a najviša 40°C (u avgustu 1946.)

Promet

Sarajevo je središte cestovnog prometa u BiH. Sedam magistralnih puteva povezuje grad s ostalim dijelovima zemlje. Glavna željeznička stanica u Sarajevu se nalazi u sjevernom dijelu grada. Na istoj lokaciji, na lijevoj strani je i glavna autobuska stanica. Dobro razgranatom autobusnom mrežom Sarajevo je dostupno iz bilo kojeg pravca. Međunarodni aerodorom Sarajevo smješten je desetak kilometara jugozapadno od centra grada, u naselju Butmir.

Položaj Sarajeva, uske gradske ulice i nedostatak parkinga ograničavaju automobilski promet u gradu. Centar grada pretvoren je još 1970-ih u pješačku zonu.Dvije glavne ulice u gradu su Titova i Zmaja od Bosne.

Javni prevoz

Električni tramvaji, koji su u službi od 1885., najstarija su i najpopularnija vrsta javnog prijevoza u gradu. Naselja Dobrinja i Vogošća su povezana s centrom grada trolejbusnim linijama. U gradu postoji pet trolejbusnih, te mnogo autobusnih linija koje autobusima, i za Sarajevo specifičnim minibusima (kombi), povezuju padinske dijelove grada s centrom.

Arhitektura

U arhitektonskom smislu, Sarajevo je zanimljiv primjer preplitanja raznih umjetničkih utjecaja, odnosno graditeljskih stilova. U njemu ćete naći brojne egzemplarne objekte ranoosmanske, te zrele osmanske arhitekture, potom neogotička, neoromanička, eklektistička, secesijska, futuristička i druga zdanja.

Ostale informacije

Kroz grad se možete voziti i tramvajem i trolejbusom, samo pazite da kupite voznu kartu, u kiosku na stajalištu, ili kod vozača, kako biste izbjegli neugodnosti sa kontrolorima, kojih ima mnogo. Također, na raspolaganju vam je i taxi prevoz, a u gradu ima više taxi prevoznika, koji su uglavnom pouzdani, registrovani i sa funkcionalnim taksimetrima. Jedina razlika između njih je u početnoj cijeni vožnje, a razlike nisu velike. Ukoliko vam nije po volji ništa od nabrojanog, svakako da imate mogućnost iznajmljivanja vozila, a rent-a-car agencije su smještene na mnogobrojnim lokacijama u gradu.

 

Pročitajte još:

 

Šta posjetiti? Preporučujemo Noćni život

 

Želimo Vam ugodan boravak u Sarajevu.

 

Hvala Vam na posjeti

Vaš Stan na dan Sarajevo