u provod!

noĆni Život

Sarajevo je grad u kojem se uvijek nešto dešava. U njemu se održavaju neki od najpoznatijih međunarodnih festivala i manifestacija, kao što su Sarajevo Film Festival (SFF), teatarski festival „Teatar fest“, festival „Baščaršijske noći“, muzički festival „Jazz Fest Sarajevo“, Festival folklora, teatarski festival „Mess“, kao i mnogobrojni drugi. Ukoliko dolazite u Sarajevo u vrijeme održavanja neke od manifestacija, imat ćete priliku upoznati grad na festivalski način – kada sve vrvi, svijetli, blješti , i kad je noćni život grada, jedan od najjačih u regionu.

U Sarajevu imate na raspolaganju bezbroj kafića, pabova, barova, smještenih na raznim lokacijama grada. Oni najpopularniji smješteni su u Starom Gradu i Centru, na glavnim ulicama i šetalištima. Za ljubitelje noćnog života, u centru grada egzistira nekoliko klubova, koji rade do sitnih (jutarnjih) sati i smjesteni su relativno su blizu jedan drugom. Također, tu su i kafane, sa muzikom uživo, a u ljetnom periodu popularne su mnogobrojne ljetne bašte, koje rade do rade do 23 ili 24 h, u zavisnosti od dijela grada u kojem su smještene.

Pročitaj još i Šta posjetiti?

shopping

Neizostavan dio posjete Sarajevu svakako je i – šoping. Osim na Baščaršiji, gdje posjetioci grada imaju priliku kupiti sve i svašta, u Sarajevu postoji nekoliko tržnih centara, smještenih u jezgru grada. Među njima su najpoznatiji SCC, BBI, ALTA i IMPORTANE, a svi se nalaze međusobno u neposrednoj blizini. U srcu Starog Grada obavezno posjetite Bezistan, koji se nalazi na lokaciji „Slatko ćoše“, dok u Centru, u prolazu lijevo od Vječne vatre, imate trgovački niz „Sirano“, koji se sastoji od trgovačkih bokseva u kojima se prodaje uglavnom odjeća, obuća i modni dodaci.

Pročitaj još i Upoznaj grad

morate probati!

Sarajevske gurmanske delicije

Sarajevo je grad nadaleko poznat po gurmanskim užicima, a Sarajevski ćevapi su prepoznatljiv kulinarski brend u cijelom svijetu i zauzimaju visoko 13. mjesto na popisu „Taste Atlasa“, najboljih stotinu jela na svijetu. To je tradicionalni sarajevski specijalitet koji morate probati.

Također, u srcu grada su i mnogobrojne ašćinice, koje nude tradicionalna bosanska jela i specijalitete, poznate i kao „jela na kašiku“, od kojih toplo preporučujemo da probate sarmu, sogan-dolmu, punjene tikvice, bosanski lonac, sitni ćevap, klepe... i mnoge druge delicije iz bogate ponude sarajevskih kulinarskih majstora. Od slatkih, tradicionalnih jela, nezaobilazne su svakako: baklava, ružica, hurmašica i slično. Mnogobrojni su restorani sa bosanskim specijalitetima, koji god da izaberete – nećete pogriješiti.

Sarajlije su poznati gurmani, a ono što krasi Sarajevo jesu upravo vrhunski gurmanski užici uz velike porcije i povoljne cijene Naravno, klasičnu evropsku hranu imate na svakom koraku, a bogate su ponude i u tržnim centrima.

Pročitaj još i Znamenitosti