U posjeti

vrelo bosne

vrelo bosne

Jedno od najljepših izletišta i omiljena destinacija Sarajlija zasigurno će oduševiti posjetioce i turiste. Vrelo Bosne je jedno od najstarijih spomenika prirode, smješteno nadomak Sarajeva, ispod obronaka Igmana i Bjelašnice, na području opštine Ilidža. Obavezno posjetite. Do Vrela Bosne se može doći na više načina, automobilom, gradskim prevozom, a jedan od najpopularnijih načina je fijakerom, kroz Veliku Aleju sa Ilidže. Vožnja fijakerom kroz Veliku Aleju, oko 3,5 km predstavlja pravu turističku atrakciju. Na ovom mjestu je samo izvorište rijeke Bosne, koja izvire iz nekoliko jakih, kraških izvora u podnožju planine Igman. Čarobna priroda, bogata flora i fauna, žubor vode, čine Vrelo Bosne nezaboravnom destinacijom.

Jezerca i labudovi

Ispred ulaza je parking uz naplatu, a ulaz se naplaćuje u iznosu od 2 KM za odrasle osobe, odnosno 1 KM za djecu, studente, penzionere i invalidne osobe. Besplatan je ulaz djeci do 6 godina.

U području Vrela Bosne vidjećete prekrasna jezera, kojima plivaju ribe i labudovi, patke i guske, srešćete vjeverice i divlje golubove, uživaćete u prekrasnom bujnom zelenilu. Vrelo Bosne je stanište različitih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su neke endemske. Mala Bosna, vodotok u koji se ulijeva šest izvora, stanište je autohtone vrste potočne pastrmke. Voda je pitka, a izletište je uređeno postavljene su klupe, odmorišta i igralište za djecu. U centralnom dijelu nalazi se restoran "Labud" čiji je specijalitet riba pastrmka. Područje Vrela Bosne opremljeno je parkovskim mobilijarom za boravak u prirodi, te ima lijepo uređene šetnice koje omogućavaju pristup jezerima gdje obitavaju labudovi, najprepoznatljiviji simboli Vrela Bosne.

Na ovom području voda se javlja u obliku: vrela, površinskih vodotoka, te podzemnih, termalnih, termomineralnih i hladnih voda. Ovdje je glavno izvorište pitke vode "Bačevo" za grad Sarajevo. Na lokalitetu Vrela Bosne javlja se šest izvora i brojni tokovi, koji se spajaju u jedinstven vodotok, označen kao Mala Bosna. Ne treba zaboraviti ni vodotoke Večerica i Stojčevac.

Područje Vrela Bosne neodvojivo je povezano sa područjem drugog poznatog sarajevskog izletišta "Stojčevac", i to ne samo stazom dugom oko 2-3 kilometra, kojom možete prošetati (kad ste već tu), nego i svojim prirodnim i kulturnhistorijskim vrijednostima. Također, ovaj dio predstavlja cjelinu, posebno sa aspekta turizma, banjskog liječenja i rekreacije.

Rezidencija Stojčevac

"Padine Stojčevca povezane su sa Vrelom Bosne alejom koju sačinjavaju platani, hrast lužnjak i lipe. Na samom prostoru koji je oivčen sa padinama Igmana nalaze se parkovi sa 49 vrsta drveća, a u sastavu grmlja različite vrste divljih ruža, malina i kupina čiji cvjetovi doprinose ukupnom pejsažnom ugođaju. U današnje vrijeme kada je većina objekata devastirana došlo je do izrastanja samoniklih korovskih biljaka koje su dodatno degradirale prostor. Vodni ekosistemi su predstavljeni potokom Stojčevac koji nizvodno u centru formira stajaći ekosistem u vidu bare ili jezera. Lokalitet Stojčevca je prije rata spadao u jedan od ljepših i uređenijih prostora u gradu, te je bio značajan turističko-rekreativni i izletnički centar". (izvor: Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo)

Za one koji ne znaju, Stojčevac je najpoznatiji po Titovoj rezidenciji, u čijem sklopu je vila (koja se sastoji iz više objekata), voćnjaci, teniski tereni, parking, ali i atomsko sklonište. Ukopano je u planinu Igman, a legenda kaže da izlaz postoji blizu Konjica. Titova vila na Stojčevcu je sada u ruševnom stanju i devastirana, no to ne sprečava posjetitelje i turiste da svake godine i dalje posjećuju ovo mjesto i slikaju se na ulazu u atomsko sklonište.

Inače, izletište Stojčevac ima predivno, malo jezerce na kojem su se nekada, mnogi znali i okupati. Samo izletište obiluje sa 73 prirodna izvora vode, a okružuje ga neopisiva prirodna ljepota. I dalje se čeka odluka vlasti o daljoj sudbini Titove luksuzne vile, te o otklanjanju ruševina i smeća sa ovog područja, kojeg je - previše. Sarajlije se nadaju da će jednog dana i ovo područje dobiti pažnju koju zaslužuje, a s obzirom da ima ogroman turistički potencijal (Golo Brdo iznad Titove vile, tuneli koji bi se trebali staviti u funkciju, a jedan od njih vodi od restorana na Stojčevcu do same vile).
Do tada, budite pažljivi i ne ulazite samoinicijativno u tunele, nesigurni su i opasni, jer postoji realna opasnost od urušavanja, te zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava i divljih životinja.

I tako, stigosmo do kraja današnjeg izleta. Za idući članak, spremamo Vam jednako zanimljivu omiljenu sarajevsku destinaciju. Spremite našu stranicu u Bookmarks, nađite nas na društvenim mrežama i ne propustite slijedeću posjetu!

I naravno, birajte našu digitalnu platformu "Stan na dan Sarajevo" za izbor Vašeg idealnog smještaja u Sarajevu. Nama je gost najveći prioritet. Dobrodošli!

ImaŠ komentar?