Znamenitosti

 

Posjetite sakralne objekte

U SARAJEVU!

 

Svim posjetiteljima našeg grada, Sarajeva, toplo preporučujemo da posjete neke od najznačajnijih vjerskih objekata koji su smješteni u srcu starog grada, Baščaršije i u njenoj neposrednoj blizini. Ovi objekti su nezaobilazan dio sarajevskog kulturnog, te historijsko-religijskog nasljeđa, a specifično je upravo to što se nalaze u neposrednoj blizini jedan drugog. Naše su različitosti naše bogatstvo.

Katedrala Srca Isusova

katedrala srca isusova

Sarajlije ovo predivno zdanje zovu jednostavno „Katedrala“, i taj termin upotrebljavaju kao lokaciju tog dijela grada. Tako se zove i tramvajsko stajalište u neposrednoj blizini. Katedrala Srca Isusova nalazi se u sarajevskoj općini Stari Grad, na atraktivnoj lokaciji do koje vode glavne gradske šetnice. Za podizanje nove katedralne crkve u Sarajevu zaslužne su dvije osobe, naručitelj nadbiskup Josip Stadler, na čiju inicijativu je izgrađena, i arhitekt Josip Vancaš, izvršitelj.

Planiranje gradnje i gradnja trajali su nekoliko godina: građevinski radovi završeni su u 1887. godine, a nakon toga posao umjetničkog opremanja zgrade potrajao je još pune dvije godine. Vanjska dužina katedrale iznosi 41,90 metara, širina 21,30 m, a kod svetišta 24,30 metra. Unutrašnja dužina iznosi 37,65 m, a širina 18,10 metara. Pročelje je flankirano s dva tornja od po 43,20 metara visine. Krovovi su im u obliku jednostavnih oštrih piramida proširenih pri dnu. U tornjevima katedrale je 6 zvona: veliko u zapadnom, a sva ostala u istočnom tornju. Njihovi glasovi tvore harmoniju B-dur, g-mol i d-mol.

Begova džamija

begova džamija

Gazi Husrev-begova džamija, također znana kao i Begova džamija je izgrađena 1530. godine u Sarajevu i smatra se kao jedna od najvažnijih džamija u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Džamiju je sagradio arhitekt Ajem Esir Ali pod pokroviteljstvom Gazi Husrev-bega, U 16. stoljeću, kad je izgrađena, Begova džamija je predstavljala građevinu od izuzetne važnosti za budući urbani razvoj Sarajeva. Na ovoj džamiji četvrtastog oblika s kupolom visine 26 m, izraženo je isto shvaćanje unutarnjeg prostora i vanjskih volumena kao u najljepšim primjerima otomanske arhitekture. Unutrašnjost se sastoji od kvadratnog dijela nadsvođenog kupolom koja počiva na masivnom tamburu. Ispred ulaza je trijem s pet niskih kupola, a s desna i lijeva nalaze se dvije srednje kupole, dok je straga jedna polukupola. U sklopu džamije se također nalazi minaret, šadrvan, obližnja sahat-kula, kamena ograda te nekoliko turbeta. Nedaleko džamije je i medresa koja se također cijeni kao dio kompleksa.

Sa vanjske stane nalazi se česma, za koju su vezane različite priče i narodna predanja, a jedna od najpoznatijih je ona koja kaže da ko se jednom napije vode sa te česme, uvijek se vraća Sarajevu.

Stara Sinagoga – Muzej Jevreja

muzej jevreja

Muzej se nalazi na Baščaršiji i smješten je u Starom hramu. Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine smješten je u prostoru nekadašnjeg Starog Hrama. Podignut je 1580. kada je rumelijski beglerbeg Sijavuš-paša dao novac za izgradnju velikog stambenog objekta za judaističku sirotinju Sarajeva. Stoga ovaj prostor nosi ime Sijavuš-pašina daira, a poznat je i kao Velika avlija. Do kraja XVI. vijeka u prostoru Velike avlije nastaje prva sinagoga, Stari judaistički hram.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata sinagoga je pretvorena u zatvor, a potom u magacin. Krajem 60-tih godina prošlog vijeka, objekt sinagoge je restauriran i formiran kao Muzej Jevreja. Jevrejski muzej u Sarajevu je na prvom mjestu od deset najvećih svjetskih jevrejskih destinacija koje treba posjetiti, odlučili su čitatelji uglednog lista "The Jewish Daily Forward". Stari jevrejski hram, poznat je još i po imenima Stara sinagoga i Veliki hram (Il Kal Grandi), i najstarija je jevrejska bogomolja u Sarajevu. Proglašen je 2003. godine Nacionalnim spomenikom BiH.

Stara pravoslavna crkva

stara pravoslavna crkva

Stara pravoslavna crkva je jedan od najstarijih i najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika Sarajeva i ubraja se među najstarije sakralne objekte na ovim prostorima. Nalazi se nedaleko od Baščaršije, u neposrednoj blizini baščaršijskog tramvajskog stajališta. U prvoj polovini septembra 2006. godine ova graditeljska cjelina - Stara pravoslavna crkva (Crkva svetih arhanđela Mihaila i Gavrila) u Sarajevu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Prvi put se pominje 1539. godine, ali se pretpostavlja da je izgrađena na temeljima jedne još starije crkve.

Odlikuje je stil srednjevjekovnih srpsko-bizantskih građevina. Crkva je izuzetan arhitektonski spomenik, a njena je unutrašnjost riznica izvanrednih primjeraka drvoklesarskog umijeća i ikonopisne umjetnosti. Sadrži petu po vrijednosti zbirku ikona u svijetu. Nacionalni spomenik se sastoji od: crkve, crkvenog dvorišta, zgrade Muzeja, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog naslijeđa. Zanimljivo je tlocrtno rješenje, gdje je širina veća od dužine, središnji dio okružen je lukovima i galerijom. Zvonik je dograđen 1883. godine, a rekonstruiran 1960. godine, kada je dobio današnji izgled. U unutrašnjem dvorištu nalazi se muzej sa vrijednom zbirkom ikona iz vremena od XIII do XIX stoljeća, brojni rukopisi, liturgijski i umjetnički eksponati I još mnogo toga.

I ne zaboravite:

saborna crkva ašenaška sinagoga

Još je mnogo vjerskih objekata u Sarajevu, koje svakako trebate vidjeti i posjetiti, a među njima su najznačajniji Čaršijska džamija, Ferhadija džamija, Careva džamija, Crkva kraljice sv. Krunice, Crkva sv. Josipa. Saborna crkva, Crkva svetog preobrženja, Aškenaška sinagoga, te mnogobrojne druge, smještene na raznim lokacijama u gradu. Sve one čine jedinstvenu sarajevsku i bosanskohercegovačku baštinu.

 

Pročitajte još:

 

Upoznaj grad! Turističke atrakcije Noćni život

 

Neka posjeta Sarajevu bude jedna od nezaboravnih!!

 

Hvala Vam na posjeti

Vaš Stan na dan Sarajevo