Omiljena odrediŠta

 

Najpoznatije turistiČke atrakcije

U SARAJEVU!

 

Sarajevo, glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, prepun je zanimljivosti i znamenitosti, te Vam stoga donosimo kratak pregled najpoznatijih i najomiljenijih turističkih odredišta. Sarajevo je istaknuti kulturni centar u Jugoistočnoj Europi. Poznat po svojoj tradicionalnoj kulturnoj i vjernoj raznolikosti. Nadamo se da ćete uživati u posjeti našem gradu i da će upravo to biti jedan od Vaših nezaboravnih trenutaka.

Baščaršija

baščaršija

Iz razdoblja osmanske vlasti u Bosni i Hercegovini posebno je značajan dobro očuvani trgovački dio grada, Baščaršija, bogat jedinstvenim arhitektonskim ostvarenjima osmanske gradske arhitekture. Tu je nezaobilazni Sebilj, gdje se svakako morate fotkati, a možete nahraniti i golubove, koji su zaštitni znak i „starosjedioci“ ove lokacije. Glavna ulica ove turističke atrakcije je ulica Sarači. Tu su smještene mnogobrojne radnje gdje možete kupiti sve i svašta; od predivnih suvenira, do odjevnih predmeta, nakita, torbi, knjiga, raznih ukrasnih predmeta i slično. Ulica Sarači se nastavlja dalje u ulicu Ferhadija, te u Titovu ulicu... laganom šetnjom tim pravcem doći ćete do Vječne vatre, a ako nastavite dalje ravno, stići ćete ispred Tržnog centra BBI. Idete li još istim pravcem stići ćete na Marin Dvor, do Tržnih centara SCC i Alta, koji su jedan preko puta drugog.

Latinska ćuprija i Muzej Sarajeva

latinska ćuprija

Latinska ćuprija, poznata i pod ranijim nazivom Principov most, nalazi se u Starom gradu i spaja dvije obale rijeke Miljacke. Jedan je od najpoznatijih mostova u gradu, a prvi put se spominje 1541. Latinska ćuprija postala je međunarodno poznata kada je u blizini mosta izvršen atentat na prijestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije nadvojvodu Franju Ferdinanda. Taj događaj koji je poznat i kao Sarajevski atentat, smatra se kao službeni početak Prvog svjetskog rata.

Na tom mjestu, na uglu ulica Obala Kulina bana i Zelenih beretki, kasnije je otvoren Muzej Sarajevskog atentata, ispred kojeg su utisnute stope Gavrila Principa. Nakon završetka posljednjeg rata postavka muzeja je obnovljena, a muzej preimenovan u Muzej „Sarajevo 1878-1918". Muzej Sarajeva danas čine centralna zgrada sa depoima i pet depandansa: Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej Jevreja BiH, Brusa bezistan i Muzej Sarajevo 1878-1914.

Vijećnica

vijećnica

Gradska vijećnica, poznata i pod nazivom Sarajevska vijećnica, nalazi se nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekt iz austro-ugarskog perioda građen u pseudomaurskom stilu. Prvobitno je Vijećnica bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, Vijećnica je služila gradskoj upravi kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga Vijećnica postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Tokom proteklog rata zapaljena je zgrada Vijećnice, a u vatrenoj stihiji je nestao Katalog nacionalne i sveučilišne knižnice Bosne i Hercegovine, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o povijesti BiH. Unutrašnjost vijećnice je gotovo potpuno uništen u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja. Nakon što je obnovljena, Vijećnica je ponovo otvorena 9. maja 2014. godine. 2006. ova građevina je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Žičara

trebevićka žičara

Sarajevska ili Trebevićka žičara je žičara u Sarajevu koja spaja Stari Grad sa planinom Trebević. Sarajevska žičara prvi je put napravljena 1959, a radi tehničkih problema sa rekontrukcijom zatvorena je 1989 godine, da bi tokom rata potpuno je bila uništena. Rekonstruisana je, te službeno otvorena 6. aprila 2018, na Dan grada Sarajeva. Sada ima ukupno 33 moderne korpe (gondole) koje i mogu prevesti do 1.200 putnika iz grada na Trebević po satu.

Vožnja u jednom smjeru traje oko 9 minuta. Gondole su u bojama olimpijskih krugova – plavoj, crvenoj, žutoj, zelenoj i crnoj, jedna je u boji zastave BiH, dok su ostale crne. Cijela žičara je panoramska, na stanicama i na gondolama dominira staklo, što doprinosi užitku posjetilaca u pogledu na Sarajevo.

Vječna vatra

vječna vatra

Vječna vatra je jedan od simbola grada Sarajeva. To je spomenik vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu. Datira od 6. aprila 1946. Spomenik se sastoji od ploče sa trobojnim tekstom koje predstavljaju asocijaciju na zastavu bivše Jugoslavije - plava, bijela i crvena, ispred kojeg se nalazi bakarno ognjište u obliku lovorovog vijenca, sa otvorenim i stalno upaljenim plamenom. To simbolizira vječno živo sjećanje na oslobodioce Sarajeva, ali i grb bivše Jugoslavije. Ovaj jednostavni, ali vrlo lijep spomenik, djelo je arhitekte Juraja Najtharta.

Postavljen je na pročelju, a ispod balkona zgrade koja se nalazi u srcu sarajevske šetališne zone, na spoju ulica Mula Mustafe Bašeskije, Titova i Ferhadija. Ovaj jedinstveni spomenik, već dugi niz godina privlači građane i posjetioce, a sad već kultna terasa i danas služi kao pozornica za razne kulturne događaje i različite spektakle. Za vrijeme opsade Sarajeva, plamen na spomeniku je bio ugašen nekoliko godina, jer u gradu nije bilo potrebnog goriva.

Tunel spasa

tunel spasa

Tunel spasa je naziv za Sarajevski ratni tunel koji je napravljen tokom opsade Sarajeva 1993. godine, i to ispod aerodromske piste, čime su povezana 2 teritorija, koje je držala ARBIH (Dobrinja i Butmir). Tunel je dug oko 720 metara, a visok oko 1,5m, na nekim dijelovima i do 1,8m. Bio je najstrožija tajna Sarajeva, jer su pomoću tunela u Sarajevo stizali hrana i druge potrepštine koje su omogućile stanovnicima opkoljenog grada minimum egzistencije. Nakon završetka rata, porodična kuća koja je služila kao ulaz u tunel je pretvorena u muzej. Posjetioci muzeja i dalje mogu proći dionicom tunela u dužini od oko 20 metara. Ovaj muzej predstavlja jednu od najposjećenijih lokacija u Sarajevu. Mnoge turističke ture grada sadrže i posjetu ovom muzeju kao jednoj od najznačajnijih ratnih lokacija u gradu.
Nazivaju je još i Čudom sarajevskog otpora, što je i natpis koji možete vidjeti na ovoj kući.

Muzeji

sarajevski muzeji

U Sarajevu egzistira 20-ak muzeja sa bogatim postavkama različite tematike. Najznačajniji među njima su Zemaljski muzej, Muzej Sarajeva, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti-Galerija “Mak”, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, Olimpijski muzej, te mnogi drugi. Za posjetioce su otvoreni uglavnom radnim danom od 10 sati ujutro, a ulaz u Olimpijski muzej je besplatan.
Na slici je jedna od postavki Muzeja Gazi Husrev-bega, smještenog u objektu Kuršumlije medrese (visoke škole) sagrađene 1537. godine. Muzej predstavlja jedinstveno mjesto posvećeno Gazi Husrev-begu, jednom od najvećih graditelja Sarajeva i historijatu njegovog vakufa (zadužbine).

Pionirska dolina

pionirska dolina

Pionirska dolina je naziv za rekreaciono- zabavni centar i ZOO vrt u Sarajevu, udaljen samo 2 kilometra od strogog centra grada. Nalazi se na području Opštine Centar i do njega se može doći javnim gradskim prevozom (trolejbuska linija za Jezero) Pionirska dolina zauzima površinu od 8,5 hektara, na kojoj su smješteni različiti hortikulturni sadržaji, bogata flora i fauna, rekviziti za dječiju igru i zabavu, te zoološki vrt. Kapije Pionirske doline otvorene su 365 dana u godini, a radno vrijeme prilagođeno je godišnjim dobima. Posjetioci će uživati u predivnom hortikulturno upotpunjenom ambijentu, šetnji kroz prirodu, zabavu i rekreaciju na modernim rekvizitima za djecu i odrasle (autodrom, autići na električni pogon, vozić, gumeni grad, automobili, vrteška), igru i zabavu na dječijim igralištima sa toboganima, ljuljaškama i klackalicama. Zoo vrt trenutno raspolaže sa 38 životinjskih vrsta koje vode porijeklo iz svih dijelova svijeta.

Olimpijske planine

olimpijske planine

XIV. Zimske olimpijske igre su održane 1984. godine u Sarajevu. Olimpijske planine su Trebević, Igman, Bjelašnica i Jahorina, koje svakako trebate posjetiti prilikom boravka u Sarajevu. Od grada su udaljene od 15 minuta do pola sata vožnje, dok na Trebević možete stići i žičarom, iz Starog grada. Na Trebeviću su održavana bob i sankaška takmičenja, na Igmanu skijaški skokovi, skijaško trčanje, biatlon, na Bjelašnici spust za muškarce, a na Jahorini spust za žene, slalom i veleslalom. Sve olimpijske planine prepune su predivnih sadržaja za posjetioce i turiste i omiljena su izletišta Sarajlija tokom svih godišnjih doba.

Vrelo Bosne

vrelo bosne

Vrelo Bosne je omiljeno sarajevsko izletište i jedna od najpoznatijih lokacija u okolici Sarajeva. To je, ustvari, mjesto gdje izvire rijeka Bosna, i spada među najpoznatije prirodne atrakcije u BiH. Smješteno je na periferiji grada, pored Ilidže, i sastoji se od više malih otočiča povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka. Dosta životinja se nalazi u parku, poput patki i labudova. Do Vrela Bosne možete doći, autom, ali i fijakerom, ili šetnjom kroz tri i po kilometra dugu stoljetnu aleju platana i kestenova. Velika aleja, zasađena do 1894. Godine, sa ukupno 726 stabala javorolisnog platana i desecima stabala divljeg kestena, idealna je za šetnju, vožnju biciklom i rolama, trčanje. To je prirodni park ispresijecan izvorima i potočićima, jezercima i otočićima.

Vrelo Bosne je morfološki, hidrološki i botaničko-hortikulturni fenomen, jedno od najljepših mjesta Sarajeva i njegove okoline. Na području Vrela Bosne nalazi se i glavni izvor pitke vode grada Sarajeva – Bačevo. Ovo područje, smješteno na površini od 603 hektara, stanište je za najmanje 26 različitih biljnih zajednica i 20 životinjskih vrsta, od kojih su neke endemske. Mala Bosna, vodotok u koji se ulijeva šest izvora s područja Vrela Bosne, stanište je autohtone vrste potočne pastrmke. Velika aleja je pješačka staza povezana s područjem Stojčevca, još jednim od sarajevskih prirodnih izletišta. Prepoznatljiv simbol Ilidže i Vrela Bosne su i čuveni fijakeri, koji već više od 100 godina prevoze goste Velikom alejom od Ilidže do Vrela Bosne.

 

Pročitajte još:

 

Upoznaj grad! Preporučujemo Noćni život

 

Želimo da iz Sarajeva ponesete samo najljepše uspomene!!

 

Hvala Vam na posjeti

Vaš Stan na dan Sarajevo